987 handgevormde stenen onder invloed van 4 factoren

987 handgevormde stenen onder invloed van 4 factoren

1000 x 1000 x 200 cm, © 2013, prijs op aanvraag
Ruimtelijk | Installaties

Voor het project "Sector Millingen 2013" heb ik 11 dagen in de Telpost van Rijkswaterstaat in Millingen aan de Rijn gewerkt. Dit heeft geresulteerd in deze installatie. In deze periode heb ik me laten inspireren door het rivieren landschap. 

Ik ben met een kruiwagen door het landschap gegaan en heb ladingen klei, zand, jutters-vindingen en mest van de loslopende runderen en paarden naar de Telpost gehaald. Van de klei en mest heb ik in meerdere dagen 987 tabletten gevormd en deze tot stenen laten drogen in de zon. Deze  arbeid, die ook zo kenmerkend is voor dit landschap, heb ik als basis genomen voor de installatie. De arbeid is de huidige basis voor de inrichting van het rivierenlandschap en ik heb de stenen dan ook in een patroon neergelegd die een stroom door het landschap kan voorstellen. 

De genoemde "stroom van stenen" heb ik vervolgens blootgesteld aan verschillende seminatuurlijke factoren. Hierdoor werden factoren uit de natuur ook inzichtelijk. Ik bracht geregeld rivierzand aan waardoor de wind het zand over de installatie kon verspreiden. Via een druppelsysteem werd er continu water toegevoegd waardoor er een spel ontstond tussen het drogen door de zon en wind en de aanvoer van water. Het aangevoerde zand had hierin een belangijke beeldende rol.

De rivier neemt en geeft vele materialen van en af aan het landschap. Ik heb gekozen om gevonden glazen flessen aan de installatie toe te voegen om als boodschappers te fungeren. Het spel van de elementen concentreerde zich rond de groep flessen.